Elbasani ” As me Pashën, As me Beun ” – nga Shefqet Deliallisi

NJË SHEKULL MË PARË…

 

Elbasani “As me Pashën, As me Beun”…

Në fillimin e viteve ’20 në Elbasan politika dominohej totalisht nga dy figurat kryesore të qytetit: Shefqet Vërlaci dhe Aqif Pasha.

Në zgjedhjet e vitit 1923, intelektualët dhe borgjezia e qytetit të pakënaqur krijua një parti politike si opozitë kundër dy njerëzve të fuqishëm të qytetit. Partia u quajt “As e Pashës as e Beut”, dhe kishte qëllim:

“Për me punumun që delegatët e asamblesë së prefekturës (deputetët) të përfaqësojnë mendimin e popullit e jo të personave”.

Në një Thirrje të datës 31 Tetor 1923 që grupimi “As me Pashës, as me Beun” i drejtohej popullit të Elbasanit, Çermenikës, Mokrës, Shpatit, Dumresë Krrabës, Grykës së Zaranikës, Peqinit, Darsisë, Vërçës e Sulovës:

“Qarku i ynë…. dashë a pa dashë e ka lanë fatin e vet në dorë të pashës e të beut, e kjo gjendje na ka prue shumë pengime e vështirësi. Sot pra o vëllezën ka ardhë koha me e thymun nji zgjedhë …”

Thirrja, nënshkruhej nga:

 1. Abdulla Atai
 2. Rrapush Demeti
 3. Lef Nosi
 4. Tahsin Myftiu
 5. Kamber Shabani
 6. Mustafa Kotherja
 7. Ahmet Dakli
 8. Hysen Plangarica
 9. Demir Bunga
 10. Thanas Floqi
 11. Ibrahim Hastopalli
 12. Qamil Shkodra
 13. Demir Sulçe
 14. Qamil Skilja
 15. Qazim Hasekiu
 16. Arif Dardha
 17. Sulejman Domi
 18. Isuf Balliçi
 19. Abdyl Daiu
 20. Ibrahim Bumçi
 21. Isuf Pajenga
 22. Pava Jorgaqi
 23. Stefan Papajani
 24. Sadulla Haxhisyseni
 25. Anastas Dodbiba
 26. Grigor Nosi
 27. Musa Belegu
 28. Veli Kazazi
 29. Met Selita
 30. Bexhet Hasekiu
 31. Filip Shuteriqi
 32. Hysen Bakalli
 33. Hysen Peni
 34. Ali Zyma
 35. Refik Kajanaku
 36. Kamber Bevapi
 37. Isuf Belegu
 38. Hysen Dakli
 39. Qazim Gjevori
 40. Ali Hysen Gjata
 41. Ali Mitarja
 42. Arif Çela
 43. Asllan Gjata
 44. Abedin Isa Efendiu
 45. Selman Belshaku
 46. Ali Gaçe
 47. Til Kasapi
 48. Lam Çopo
 49. Xhaferr Hakani
 50. Ibrahim Ali Kopili
 51. Xhaferr Duhanxhiu
 52. Hafëz Ymer Dilja

Për Partinë “As e Pashës as e Beut” kandiduan për deputetë:

 1. Aleksandër Xhuvani
 2. Ibrahim Dedej
 3. Sali Çeka
 4. Xhaferr Kongoli
 5. Simon Shuteriqi
 6. Hysen Plangarica
 7. Qamil Gëlqeraxhiu
 8. Ahmet Dakli
 9. Kostaq Cipo
 10. Ismail Dyrmishi
 11. Asllan Shahini
 12. Hysen Dyrmishi

Asnjeri prej tyre nuk fitoi. Ndikimi i Shefqet Verlacit ishte shumë i fortë në Elbasan.

Gjithsesi borgjezia dhe intelektualët e Elbasanit, një shekull më parë, me kurajo qytetare kërkuan ndryshimin…

Shefqet Deliallisi – Tetor 2021

Shefqet Deliallisi

Tagged in:,

Pin It on Pinterest

Share This