Category: Uncategorized

Total 60 Posts

Kostaq Cipo: Gjuhëtari dhe themeluesi i Arsimit të Lartë në Shqipëri – Aleksandër Meksi

Në kohën tonë të trazuar, kur vlerësimi i aspekteve  morale dhe intelektuale të një individi apo krijimtarie është tepër  i ulët, evokimi i figurave të së kaluarës  dhe veprës së tyre është domosdoshmëri. Vepra  dhe jeta e tyre, janë frymëzuese dhe stimulojnë energji pozitive për ndërtimin e një demokracie të

Continue Reading

“Wunderbar!” – Jesus Vega

Jesus Vega lindi në Havanë më 1954. Ai është kritik Kinematografie dhe autor i esesë “Zavattini në Havanë” botuar në vitin 1994. Ka botuar “Wunderbar!“,  “I mrekullueshem!” nga ku është nxjerrë edhe tregimi “Wunderbar”. * * * * * * * U zgjua papritur, i trembur nga zhurma e një teneqe

Continue Reading

“Pas Gare” – Xhejms Xhojs

Xhejms Xhojs (James Joyce) (1882-1941) Një prej autorëve më të mëdhenj të Shekullit XX, lindi në Rathgar, një rrethinë e Dublinit më 2 Shkurt 1882. Që në vitet e studimeve manifeston një karakter antikonformist dhe kryengritës. Më 1904 shkruan veprën autobiografike “Portreti i një artisti” të cilën e shndërron në

Continue Reading

Pin It on Pinterest