Category: Tregime

Total 14 Posts

“Pas Gare” – Xhejms Xhojs

Xhejms Xhojs (James Joyce) (1882-1941) Një prej autorëve më të mëdhenj të Shekullit XX, lindi në Rathgar, një rrethinë e Dublinit më 2 Shkurt 1882. Që në vitet e studimeve manifeston një karakter antikonformist dhe kryengritës. Më 1904 shkruan veprën autobiografike “Portreti i një artisti” të cilën e shndërron në

Continue Reading

Martesa e 1910

Takoheshim përditë, rreth orës 10 të mëngjezit, me përjashtim të të djelave. Ishim njojtur rastësisht dhe prej asaj dite na ishte bërë shprehi që të takoheshim te bari poshtë pallatit. Ai e zgjaste mjaft qëndrimin, ulur duke lexuar gjithmonë gazetën “Shekulli”. E kishte qejf rakinë dhe kalonte nga njëra gotë

Continue Reading

Një Kujtim nga Shkodra

Jemi aty nga fillimet e viteve ’30 në një Shkodër të gjallë e të gëzueshme, megjithëse akoma e ndarë në dy miniqytete, në Shkodrën katolike dhe në atë islamike. Por duhet pranuar se qyteti zjente. Vetëm një shkodran mund ta kuptonte këtë diferencë. Pjesa katolike e hapur me njerëz të

Continue Reading

Kafe Gratis

Na ishte seç na ishte…Mos kujtoni se kemi të bëjmë me një përrallë. Kjo është një histori e thjeshtë për pesë shokë studenta që e kalojshin mëngjezin duke u takuar në ndonje klub për të pirë së bashku një kafe e kaluar kohën me muhabete. E kishin bërë zakon të

Continue Reading

Pin It on Pinterest