Category: Gjuhësia

Total 22 Posts

Dorëshkrimi Elbasanas i Ungjijve (1761) dhe Lufta për Krijimin e një Alfabeti Shqiptar

Letërsia e moçme shqiptare dhe problemi i alfabetit Ndër problemet e shumta për tu ballafaquar në krijimin e një letërsie shqiptare ishte edhe mungesa e një alfabeti të përbashkët në gjuhën shqipe Shqiptarët katolikë, kryesisht në veri të vendit, përdorën alfabetin latin, i cili u përputh mirë me nevojat e

Continue Reading

Emil LAFE: Duke përkujtuar prof. Kostaq Cipon (1892–1952) në 130-vjetorin e lindjes dhe 70-vjetorin e ndarjes nga jeta

PROF. KOSTAQ CIPO VIZIONAR I PROCESIT TË FORMIMIT TË SHQIPES LETRARE TË PËRBASHKËT. Në Korrik 1949, kur kishte dorëzuar në Institut dorëshkrimin e veprës “Gramatika”, K. Cipoja botoi në shtyp skicën “Gjuhë dhe gramatikë”, në të cilën njofton lexuesit paraprakisht për përmbajtjen e veprës dhe shpreh idetë e tij për

Continue Reading

Aleksandër Xhuvani – Mark Ndoja MORFOLOGJIA nga “ORTOGRAFIA E GJUHËS SHQIPE” {Gegenisht} 1948

Nga Leka Ndoja Për t’i vû nji bazë unifikimi mënyrës së shkrimit të gjuhës, Seksioni i Gjuhësisë e i Letërsisë muer e studioi për disa kohë çashtjen shumë të vështirë të ortografisë së gjuhës, dhe si rezultat të këtij studimi hartoi këto rregulla ortografike që po i botojmë në këte

Continue Reading

Pin It on Pinterest